Ai constatat, cu siguranta, la multe evenimente, diversitatea de stiluri vestimentare abordate – unele absolut nepotrivite! – si ti-ai spus, probabil, ca unii incearca sa obtina un trofeu in materie de speriat lumea. In urma cu doar cateva saptamani, la un eveniment ce s-a vrut monden – dupa 50 de minute, cand am plecat, inca ma mai intrebam in ce a constat evenimentul si daca a avut loc cu adevarat fiindca inca mai asteptam sa inceapa ceva, dar asta e o alta poveste: ce le oferi oamenilor cand ii inviti la un eveniment?! – am putut savura de la tinute business, la tinute cu “mult sclipici pe piept” sau chiar bermude intr-un verde fosforescent care mi-a solicitat intr-un mod aparte retina.
Desigur, atunci cand primesti invitatia iti pui intrebari in legatura cu standardul evenimentului si incepi sa faci speculatii despre tinuta pe care ar trebui sa o abordezi. Locatia sau titulatura evenimentului ar trebui sa fie indicii pretioase – dar uneori, ajuns acolo, te trezesti intr-o alta dimensiune. Dilema poate fi simplu elucidata de catre organizatori prin includerea in invitatie a mentiunii privind codul vestimentar. Bine, asta presupune ca oamenii sa stie ce vrea fiecare dress code de la ei…
Sunt acceptate patru coduri vestimentare, la acestea adaugandu-se codurile pentru petrecerile tematice, acestea reprezentand o categorie aparte.
1. Dress-code formal – este codul destinat receptiilor, balurilor, spectacolelor de Opera, galelor caritabile. La aceste evenimente tinuta barbateasca este obligatoriu compusa din frac cu revere din satin, pantalon cu vipusca din satin, camasa alba cu plastron, cravata si vesta albe, pantofi si ciorapi (3/4!) negri. Femeile vor aborda rochii de bal lungi, clasice, intr-o singura culoare, fara stridente sau detalii extravagante. Acest cod este deosebit de restrictiv si strict.
2. Dress-code semiformal – este codul destinat evenimentelor high (nunti, premiere teatrale, unele baluri). Pentru barbati, presupune abordarea vestimentatiei “black tie” (smoking cu papion negru, camasa alba), accesoriile ce vor face diferenta fiind butonii si ceasul. Pentru femei este recomandata rochia de seara lunga, in croieli clasice sau rochia cocktail (de lungime pana sub genunchi), realizate din tesaturi pretioase, fara excentricitati.
3. Dess-code informal – este codul indicat pentru intalniri oficiale sau de afaceri. Pentru barbati este recomandat costumul clasic in culori inchise si cravata, iar pentru femei tinuta business compusa din taior si fusta sau pantalon clasic, cu cateva accente feminine (o singura bijuterie deosebita, discreta, o bluza din matase) sau rochie cu un croi auster. Acest cod poate fi utilizat in orice situatie in care nu este solicitat unul codurile enuntate anterior.
4. Dress-code cocktail attire – este codul ce permite cea mai mare libertate in compunerea tinutei. Tinuta pentru barbati, presupune costum clasic sau, in functie de locatie si momentul zilei, pantalon purtat cu un sacou modern, bine croit, dintr-o stofa deosebita, camasa simpla si o cravata iesita din comun. Tinuta feminina poate fi alcatuita din rochie 3/4 croita din tesaturi lejere, chiar imprimate – pentru evenimentele in aer liber . Tinuta poate fi completata de accesorii si, desigur, armonizata cu coafura si machiajul.
Respectarea codurilor vestimentare nu reprezinta o incercare de anulare a personalitatii sau de uniformizare, asa cum nici un cod nu urmareste acest obiectiv. Este vorba de civilizatie si, pana la urma, de integrare in structurile la care accedem.
Gina Butiuc
fashion designer
sursa foto: aici
Ar trebui insistat putin pe asortarea ceasului cu restul tinutei
Sau nu… 🙂
Cred ca ste important ca tinutele pe care le alegem sa fie in armonie cu stilul si personalitatea noastra, nu sa depinda in totalitate de tendintele modei. Doar pentru ca “se poarta” nu inseamna ca ni se si potriveste. Cred ca asta inseamna stil in primul rand, sa fii tu si hainele sa fie o completare a ta.