Feminitatea si feminismul

Feminitatea si feminismul

Cand ziua de 8 martie a fost sarbatorita pentru prima data ca zi internationala a femeii, in 1911, la initiativa socialistei Clara Zetkin, nu despre feminitate a fost vorba. Nici despre iubire, tandrete sau devotament. A fost un act de impunere si de autoimpunere a femeilor in cel mai masculin mod. Fiindca miscarea feminista este, pana la urma, o forma agresiva de afirmare si manifestare a drepturilor femeilor. Clara Zetkin a ramas in istorie pentru actiunile teroriste, ca marxista convinsa si activista pentru drepturile femeii.

Cu un an inainte, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarit adoptarea unei sarbatori internationale a femeii fara insa a se decide o zi anume. Acest lucru a fost aprobat abea in 1977 cand, prin rezolutie ONU a fost aleasa ziua de 8 martie ca Zi Internationala a Femeii. Perioada 1976-1985 a fost declarata ‘”Deceniul ONU pentru conditia femeii”.

Era nevoie de asta? Bineinteles ca da. Dupa o era de dominatie masculina era firesc ca, la un moment dat, femeile sa-si revendice drepturile, sa iasa la lumina si sa se afirme. Gestul simbolic de a-si arde sutienele in strada ca semn ca suprematia masculina s-a incheiat a avut, la momentul respectiv, savoarea lui.

Insa acum, in secolul 21, cand o femeie conduce cea mai puternica natiune a Europei si chiar si in lumea islamica, atat de refractara, femei au inceput sa ocupe functii publice si politice, feminismul mai este in tendinte? Sau ar trebui reformulat din nevoia de reafirmare a feminitatii pierdute sub costumul business si atitudinea competitiva?! Au militat femeile pentru drepturi egale – si le-au obtinut! – in paralel insa cu mentinerea responsabilitatilor ce fac dintr-o femeie – femeie. Sablonul de femeie puternica este asemeni unui pat al lui Procust si multe femei incearca sa se potriveasca in acest sablon in detrimentul calitatilor ce le definesc ca femei. Acel tip de vulnerabilitate ce este asociata cu feminitatea si care, de fapt, a dat forta femeilor din intreaga lume si in toate epocile, a fost ingropat sub masca femeii moderne.

Pana la urma, s-ar putea ca femeile sa fi cazut in propria cursa iar feminismul dus la extreme sa fi ucis… feminitatea.

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Lasa un comentariu:

*