10 porunci moderne

10 porunci moderne

Orice om inclinat cat de putin spre spiritualitate a auzit macar de existenta celor 10 porunci, iar multi chiar se straduie sa le si respecte pe cat posibil. Si, cu toate ca invatura lor vine din vremuri imemoriale, esenta acestora este si va fi valabila mereu fiindca raspunde in mod intim nevoii omului de a fi bun – dar si de a avea un set de reguli dupa care sa-si ghideze existenta.

Savatie Bastovoi este un personaj pitoresc al vremurilor noastre. Calugar, poet, scriitor, blogger, artist plastic si mestesugar, controversatul personaj a dat o reinterpretare moderna a celor 10 porunci. Gasiti in ele adevarul care va reprezinta – sau care va da de gandit.

1. Sa nu uiti sa mori.

2. Sa nu uiti ca trebuie sa iubesti: Sfantul Isaac Sirul spunea ca focul iadului nu este altceva decat dragostea pierduta pe care esti condamnat sa o contempli vesnic.

3. Sa nu pretuiesti in bani ceea ce Dumnezeu ţi-a dat in dar.

4. Sa nu crezi raul: raul, asa cum spunea fericitul Augustin, nu exista. Raul este o mare absenta, absenta binelui si a iubirii.

5. Sa nu te crezi pierdut: daca ne-am nascut inseamna ca Dumnezeu si-a pus toata increderea in noi. E o mare incurajare sa te gandesti ca Dumnezeu are incredere in tine.

6. Sa nu te crezi sfant: Sfantul Siluan Athonitul zicea ca „doua ganduri sa nu le primesti si sa nu le crezi: primul – ca nu te vei mantui si al doilea – ca esti sfant“.

7. Sa nu te pui chezas: de cate ori m-am pus chezas pentru cineva, am incurcat oamenii si am facut rau.

8. Sa nu te razbuni de doua ori: razbunarea este un pacat, dar este omeneasca. Scriptura spune sa nu pedepsesti de doua ori pentru aceeasi greseala, principiu care a ajuns si în Dreptul roman.

9. Sa nu invingi cu orice pret: oamenii care cauta sa fie invingatori cu orice pret, in cele din urma, pierd totul. Odata, prin 2004, un episcop roman lauda pe cineva: „Va dati seama, omul acesta a avut doar note de zece, niciun noua! E extraordinar, nu-i asa?“. Eu i-am raspuns: „Eu nu am incredere in oamenii care au avut numai note de zece“. „De ce?“, m-a întrebat episcopul surprins. „Pentru ca ei nu stiu sa piarda, iar omul care nu stie sa piarda te vinde pentru o victorie vremelnica“.

10. Sa nu razi de rusinea nimanui.”

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

 

 

*Toate articolele publicate pe 40pluswoman.ro sunt proprietatea autorului. Nici un articol nu poate fi copiat, integral sau partial, fara acordul scris al acestuia,  mentionarea sursei si respectarea conditiilor impuse de acesta .

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. Foarte tare prima prunca :))

  2. Doamne da` ce m-ai facut sa rad ! Foarte tare :)))

Lasa un comentariu:

*