Banii, dragostea si sarbatorile

Banii, dragostea si sarbatorile

Un om pe care-l respect pentru munca si viziunea lui are obiceiul sa spuna in seminariile lui ca banii te fac mai bun doar daca esti bun. Daca esti zgarcit sau egoist o situatie prospera te va face si mai zgarcit si egoist. Si ca, de fapt, avutia potenteaza trasaturile pe care deja le ai dar nu te schimba in esenta.

Mi-au venit in minte vorbele lui ieri dupa-amiaza in timp ce coboram spre oras iar pe o distanta de aprox. un kilometru doi oameni inca patrunsi de magia sarbatorilor m-au injurat pentru simplul fapt ca existam pe drum. Si m-am gandit la toata agitatia si starea de nervozitate de dinaintea sarbatorilor cand, oriunde te-ai fi dus, oamenii claxonau si gesticulau iritati, se izbeau in tine cu cosul de cumparaturi sau iti adresau tot felul de epitete ce numai generozitate si bunatate nu puteau transmite. Chiar devenim mai buni si mai generosi de sarbatori? Sau, mai degraba, devenim mai mult fiecare din cum suntem?! Simplul fapt ca intr-o anumita perioada din an cumparam cadouri celor apropiati fiindca asa e obiceiul nu ne transforma in oameni mai buni. Aceasta e pur si simplu starea de normalitate sau ar trebui sa fie.

Acelasi mit se vehiculeaza si in legatura cu oamenii indragostiti. Mereu auzi ca indragostitii sunt mai buni, ca fericirea scoate din om celele mai frumoase trasaturi. Ei bine, daca esti un caracter altruist, cu siguranta fericirea te va face si mai altruist. Un caracter meschin, care se teme ca fericirea lui va fi luata de altcineva daca va sti de ea, poti fi sigur ca indragosteala il va face si mai meschin si nu doar cu restul lumii ci chiar si cu partenerul.

Dar iti amintesti de buna ta prietena care, cand si-a gasit perechea a disparut cu totul iar peste prietenia voastra a crescut un ghetar? Sau de amicul cu care petreceati toate concediile si care era nelipsit la masa ta in zile de sarbatoare dar care nu te mai cunoaste de cand a fost avansat? Ei bine, mesajele de Craciun sau de Anul Nou pe care le-ai trimis cu drag dar au ramas fara raspuns sunt inca proaspete in mintea ta…

Pentru ca in conditii speciale sa fii “mai” bun, “mai” generos, “mai” iubitor in conditii obisnuite ar trebui sa fi pur si simplu bun, generos, iubitor. Fiindca inainte de a fi mai mult din ceva trebuie sa fi in mod autentic acel ceva.

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. Exceptional articolul, ca de altfel toate. Ai mare dreptate in ce spui. Si eu ma gandeam cum cei care sufera de diferite boli nervoase degenerative manifesta in general rautate, teama ca sunt furati si aproape niciodata nu manifesta bunatate si bucurie. Discutand acestea cu colegele, am ajuns la concluzia ca de fapt se manifesta ceea ce sunt in realitate. In conditii de normalitate acele manifestari sunt reprimate, dar cand sistemul nervos nu mai functioneaza normal, ies la iveala. Adica se vede ceea ce esti in esenta! De fapt cred ca vine un moment in viata fiecaruia in care iese la iveala ceea ce esti in esenta!

Lasa un comentariu:

*