Cine esti tu…

Cine esti tu…

M-am dus la medicul cardiolog fiindca nu ma simteam bine. Exact cu asta am si inceput discutia. Mi-a raspuns:

– Doamna, la varsta dumneavoastra e normal sa nu va simtiti bine…

L-am fulgerat cu celebra privire Butiuc si l-am asezat si pe asta in sertarul cu idioti.

Asadar, daca ai trecut de 40 de ani, din persectiva unora – a multora! – e “normal” sa nu te simti bine. E, probabil, “normal”, sa auzi ca arati “bine pentru varsta ta”. E “normal”, probabil, sa nu gasesti un loc de munca fiindca “esti batrana” si sa nu te cheme nimeni nici macar pentru un interviu fiindca nu “corespunzi” pe motiv ca nu mai esti tanara. Iar daca esti singura, te-ai gandit probabil ca “e normal” sa nu-ti gasesti un partener fiindca nu poti concura cu tineretea – dupa cum te-ai gandit ca tot tinereatea ar putea fi principala ta rivala si daca esti casatorita iar sotul tau priveste in alta parte.

Cu nuantele de rigoare, sunt sigura ca ai trecut prin astfel de ipostaze. Sunt sigura ca, daca nu toate, o parte din cele enumerate mai sus iti sunt cunoscute.

Sa fie normale insa?

Eu cred ca sunt departe de a fi adevarate si la ani lumina departare de normalitate. Fiindca generatiile de femei trecute de 40 de ani s-au format intr-un sistem in care afirmarea si pastrarea individualitatii a fost o preocupare de baza tocmai fiindca totul impunea uniformizarea. Findca generatiile acestea au crescut cu modele de femei pentru care a fi ingrijita, a merge la croitor si la coafor a fost religie. Fiindca femeia 40 plus s-a format cu modele de moda veche si s-a adaptat la tehnologia de ultima ora contopind trecutul si viitorul intr-un prezent ca o piatra de mare valoare.  Fiindca aceste generatii de femei au crecut in spiritul respectului pentru familie si s-au dedicat familiei concomitent cu cultivarea respectului pentru propria identitate, individualitate si independenta.

Esti una din multele femei care aduce valoare in familie, in societate, in economie. Esti activa si dinamica, deseori motorul ce genereaza energie pentru intreaga familie.  Esti preocupata de tine, te ingrijesti si te cunosti. Probabil esti pe picioarele tale, inclusiv din punct de vedere financiar. Conform specialistilor in marketing, esti cea care ia peste 90% din deciziile de investitii si cumparare a bunurilor de consum imediat dar si a celor de folosinta indelungata.

Sunt mari sanse sa fii casatorita si sa ai copii iar noptile in care ai vegheat la capataiul unui copil sau al unui parinte ti-au desenat cateva riduri in coltul ochilor. Dupa cum prima nota de 10 a copilului sau o reusita a omului drag ti-au conturat mai expresiv zambetul larg. Sunt semne ale vietii tale cu bune si cu rele, esti TU intreaga, iar botox-ul nu te va face (mai) fericita daca le uiti.

Sunt mari sanse sa fii singura. Conform statisticilor, peste 60% din casatorii se desfac acum. Si merge repede divortul, tehnic vorbind. In sufletul tau lasa, insa, urme care nu se sterg la fel de repede. In ritmul acesta, in curand femeile singure trecute de 40 de ani vor reprezenta un numar semnificativ. Dupa cum un numar semnificativ vor fi femeile de aceasta varsta ce se vor casatori a doua sau a treia oara. Sau poate ca tocmai ti-ai gasit jumatatea iar anii de libertate ti-au conturat si mai precis caracterul. Cert este ca nunta va fi tot mai putin pentru fata de 20 de ani iar mentalitatile vor incepe sa se schimbe.

Esti educata. Viata ti-a dat lectii iar tu le-ai asimilat cu voie – sau de nevoie. De aceea ai invatat sa te accepti asa cum esti si sa-i privesti si pe ceilalti cu intelegere si compasiune. Iar toate astea au definit, in timp, cine esti TU. De aici vine puterea ta. De aici vine echilibrul tau.

Esti o forta a naturii dar puterea ta vine tocmai din delicatetea si sensibilitatea ta. Din intelegerea profunda a lucrurilor si a vietii.

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. Te iubesc, Gina! Te iubesc pentru ca ma (re)cunosc prin tine, pentru ca iti intuiesc ordinea importantei ideilor! Pentru ca vorbesti din sufletul, mintea si experienta mea. Si pentru ca stiu ca, daca intreaga ordine mondiala ar fi rasturnata, vei fi tu,acolo, s-o aduci pe axa fireasca. Si acolo voi fi si eu!

Lasa un comentariu:

*