Iti asumi riscuri?

Iti asumi riscuri?

Se spune ca poti cunoaste un om dupa cadourile pe care le face, prietenii de care se inconjoara si cartile pe care le pretuieste. Ca glumele pe care le face sau genul de umor la care reactioneaza spun multe despre ce fel de om este. Se mai spune ca intrebarile pe care le adreseaza caracterizeaza mai bine un om decat o suta de raspunsuri.

Dar la fel de bine vorbeste despre un om capacitatea lui de a-si asuma riscuri, curajul de a initia un proiect si perseverenta de a-l duce pana la capat, de a se avanta in necunoscut sau de a calca pe drumuri neublate. Desigur, daca pentru unul un risc asumat e escaladarea unui pisc, pentru altul poate fi un act de mare curaj sa spuna “te iubesc” sau sa-si ceara iertare de la un om drag atunci cand a gresit.  Tu, iti asumi riscuri – sau preferi potecile batatorite, confortul caldut al obiceiurilor adanc inradacinate in rutina zilnica?…

Iata un frumos poem atribuit lui Rudyard Kipling despre riscurile de care fugim de teama ca vom fi raniti.

“Razand,
Risti sa pari nebun.
Plangand,
Risti sa pari sentimental.
Intinzand o mana cuiva,
Risti sa te implici.
Aratandu-ti sentimentele,
Risti sa te arati pe tine insuti.
Vorbind in fata multimii despre ideile si visurile tale,
Risti sa pierzi.
Iubind,
Risti sa nu fii iubit la randul tau.
Traind,
Risti sa mori.
Sperand,
Risti sa disperi,
Incercand macar,
Risti sa dai gres.
Dar daca nu risti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu esti nimic.”

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. “Desigur, daca pentru unul un risc asumat e escaladarea unui pisc, pentru altul poate fi un act de mare curaj sa spuna “te iubesc” sau sa-si ceara iertare de la un om drag atunci cand a gresit. Tu, iti asumi riscuri – sau preferi potecile batatorite, confortul caldut al obiceiurilor adanc inradacinate in rutina zilnica?…”
    Mi-am asumat mereu absolut tot, dar intotdeauna am stiut sa spun si “iarta-ma” cand situatia o cere.
    Nu cred ca este umilitor sa stii cand sa spui iarta-ma. Interesanata in cele mai multe cazuri este daca celalalt isi poate asuma starea de iertare. Mereu am riscat, deseori am si pierdut, dar…viata este facuta din suisuri si coborasuri. Daca nu poti urca, cobora si iar urca, insasi viata nu te va ierta.
    Te imbratisez cu toata dragistea si multa stima

Lasa un comentariu:

*