Ce poti invata de la tineri

Ce poti invata de la tineri

Coversatiile cu cei doi nepoti ai mei au darul de a-mi dezvalui, deseori, fatete ale lucrurilor la care nu m-am gandit. Desigur, ma amuz cand unul vrea sa stie daca fac SEO pe blog iar celalalt ma intreaba care e treaba cu sutienele push-up. Dar nu despre asta m-am gandit sa scriu. 🙂

Mi-au revenit in minte scene si conversatii cu tineri in care punctul lor de vedere m-a surprins si m-a lasat, pentru o clipa, pe ganduri. Si nu fiindca nu as fi stiut cat de stralucitoare e mintea lor – fiindca mi-e extrem de clar ca generatiile tinere au un potential de inteligenta si creativitate deosebit – ci fiindca mi-au adus, nu de putine ori, in atentie, perspective cu totul surprinzatoare.

Ei au un alt tip de rationament. Mintea lor nu a fost inca scurtcircuitata de esecuri. Rationamentul lor e drept si curat, uneri chiar abrubt, fiindca inca nu a fost aglomerat de balast. De la cauza la efect vor parcurge, cu siguranta, drumul cel mai scurt.

Se afla pe o pozitie fara obstacole sau ignora obstacolele. Daca vor oferi o solutie la o problema, va fi solutia cea mai simpla si marcata de claritate.

Au curaj. Si asta are legatura tot cu faptul ca inca nu s-au lasat indoiti de esecuri. Daca acum au o idee, avum trec la aplicarea ei. Nu problematizeaza pana la punctul in care vezi doar piedicile si pierzi din vedere castigul. Poate parea un mod nebunesc de a aborda lucrurile, insa nici un pisc nu a fost cucerit numai cu chibzuinta.

Nu au simtul ridicolului. Sa nu intelegeti gresit: cred ca e vital sa avem simtul ridicolului. Insa, de cate ori nu am renuntat la un gest sau un anumit tip de atitudine ori actiune numai la gandul ca am putea parea ridicoli? Ei nu au aceasta problema: actioneaza direct – dupa aceea mai vad ei… 🙂

Nu tin cont de parerile exterioare iar asta-i enerveaza cel mai mult pe cei de varsta noastra, mai ales din postura de parinti. Dar, daca am schimba putin perspectiva, am putea sa descoprim multe despre noi insine.

Ne ofera oglinzi. Cu cat incerci mai mult sa influentezi un mediu, cu atat mediul respectiv se va deplasa in sensul diminuarii contrangerii si va reflecta spre tine, asemeni unei oglinzi, acelasi tip de actiune.

Surprind esentialul in forma cea mai pura. Sa stai de vorba cu un adolescent sau chiar cu un copil atunci cand esti trist sau dezamagit. Exprima-i direct si clar ceea ce simti. Nu vei primi compasiune sau sfaturi frumos ambalate ci iti va spune in minimum de cuvinte care sunt calitatile tale care te detaseaza de situatie. Incercati acest exercitiu, eu l-am facut. Veti avea o foarte mare surpriza.

Sunt creativi. Nici un cuvant nu ramane doar un cuvant.

Au o alta perspectiva: Tu ii spui: “Intreaba pe X cum face lucrul Y”. Iar el iti raspunde: “Din asta X isi va da seama ca eu vreau sa fac lucrul Y.”

Sunt perseverenti. Ai remarcat de cate ori copilul tau s-a culcat cu o idee iar a doua zi, imediat ce s-a trezit, primul lucru pe care ti l-a spus a fost exact acel lucru? Ei bine, peste noapte, mintea lui “a lucrat” la acea idee, la acea dorinta. Nu te culca concentrat pe nereusite sau probleme. Adormi in gand cu gandul ca visul tau cel mai indraznet va deveni realitate. Subconstientul tau lucreaza si in timp ce tu dormi.

Sunt idealisti. Ei stiu ca binele, frumosul, corectitudinea si toate marile valori exista si sunt ca niste fiinte vii: adica trebuie sa le hranesti si sa le ingrijesti ca sa creasca.

Cred ca totul e posibil. Si ar trebui sa ai argumente foarte solide daca vrei sa demonstrezi contrariul.

Sunt liberi. Asa cum toti suntem.

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

 

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Lasa un comentariu:

*