De la parul de capra la confortul unui pulover de casmir

De la parul de capra la confortul unui pulover de casmir

Daca in Evul Mediu salurile din casmir lucrate manual (pashminele) reprezentau un simbol al apartenentei la clasa sociala cea mai inalta, alaturi de sveterul clasic sau vesta din lana de cea mai inalta calitate, in prezent orice produs realizat din pretioasa lana este un indicator al luxului.

Desi deseori s-a asociat denumirea casmirului cu cea a regiunii Kashmir din India, casmirul provine de la caprele Kashmir ce traiesc in regiunile inalte ale Himalayiei, Chinei si Mongoliei si din al caror par se tes pretioasele vesminte.

De fapt, ceea ce reprezinta materia prima pentru tesatura de casmir este substratul parului acestor capre (partea de la baza parului, care este mai fina si mai calduroasa.  Iernile geroase ce dureaza uneori chiar si jumatate de an in regiunile inalte unde aceste capre traiesc si temperaturile ce ajung pana la -40°C dau acestui par de capra trasaturile ce le-au facut atat de apreciate in lumea intreaga. Raritatea acestor capre si cantitatea redusa de fibra de cea mai inalta calitate (aprox. 50-150 g./an de la o capra) sunt de natura a mentine pretul ridicat al produselor din casmir.  Faptul ca fiecare produs este realizat manual asigura originalitatea acestora.

Pe teritoriul Europei casmirul a fost cunoscut inca din perioada Imperiului Roman insa se poate vorbi despre o adevarata era a casmirului incepand din secolul 19 cand salurile de pashmina aduse din Orient se impun la Paris ca un element asociat in mod obligatoriu cu luxul, modernitatea si moda.

In Nepal se pastreaza traditia prelucrarii manuale a parului de capra pana la transformarea acestuia in pretiosul pulover de casmir considerat in prezent un simbol al confortului maxim pe care o haina o poate oferi trupului in zilele friguroase de iarna.

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Lasa un comentariu:

*