Este copilul tau imaginea ta?

Este copilul tau imaginea ta?

Deseori cand e vorba despre un copil auzim expresia: “E ca maica-sa/taica-sau!” – si, de obicei, comparatia nu e facuta in sens pozitiv. Chiar parintii cand sunt suparati sau au o disputa cu copilul sunt tentati sa faca o comparatie cu celalalt parinte pe care il considera responsabil ca a transmis progeniturii trasaturile negative.

Si, deloc intamplator, avem si cateva ziceri din popor care ne fac sa credem ca, intr-adevar, “aschia nu sare departe de trunchi” iar “cei sapte ani de acasa” ne-am convins deja cu totii ca sunt determinanti.

Dar este copilul tau imaginea ta? Cat din zestrea ta genetica se regaseste in el si cat este influenta mediului si a educatiei? Ai putea sa influentezi ca doar trasaturile de personalitate ale tale si ale partenerului tau care iti plac sa i se transmita copilului – si daca ai putea, chiar ai vrea?

Cert este ca, daca este criticat, un copil invata sa condamne. Daca traieste intr-un mediu ostil, va deprinde violenta. Daca va fi ridiculizat in familie se va inchide in el si va dezvolta complexe de inferioritate ce-l vor defini mai tarziu ca adult. Daca va trai intr-un climat impregnat de interdictii si stapanit de rusine si vina prima lui reactie va fi sa se simta vinovat. In schimb, copilul care este incurajat si apreciat pentru gesturile si actiunile lui va invata sa aiba incredere in el si in ceilalti si sa practice generozitatea. Daca va fi tratat drept, va fi la randul lui drept cu ceilalti. Daca va trai inconjurat de incredere si siguranta, va invata sa se accepte pe sine asa cum este si se va inconjura de prieteni dobandind astfel abilitatea de a iubi oamenii.

Pana la un punct, copilul tau este imaginea ta. Dincolo de acea limita, devine imaginea a ceea ce l-ai pregatit sa fie. Chiar daca seamana cu tatal lui, are ochii tai si zambeste ca bunica.

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. Valabil si pentru cadrele didactice !!!??? astept feedback.

  2. In ce masura amprenta comportamental-caracteriala ,va fi influentata si de cadrele didactice !!! ???

    • Teodora, caracterul uman este definit de 3 factori: ereditatea, educatia si mediul. In prima etapa a vietii educatia este realizata in familie de aceea se vorbeste despre importanta covarsitoare a ceea ce numim “cei 7 ani de acasa”. Desigur, contributia scolii si, implicit, a cadrelor didactice este importanta – insa nu cea mai importanta. Imi ceri feedback intr-un mod foarte imprativ si te vad foarte pornita pe polemica. De aceea ma vad nevoita sa iti spun ca acesta nu este un blog care rezolva probleme. Aceasta este o comunitate a oamenilor echilibrati si a celor ce aspira spre echilibru intelegand ca fiecare trebuie sa lucreze in primul rand asupra lui insusi pentru obtinerea armoniei cu ceilalti.

Lasa un comentariu:

*