Esti batrana dupa 40 de ani?

Esti batrana dupa 40 de ani?

Fie ca ne place sau nu, varsta de 40 de ani reprezinta un prag ce nu poate fi neglijat. Implicatiile fiziologice, hormonale, de metabolism si, nu in ultimul rand, cele de natura psihologica si emotionala isi pun amprenta asupra ta. Modul in care faci fata acestor transformari face diferenta intre tine si o alta femeie. La toate acestea se adauga un tipar social si cultural caruia i te impotrivesti sau i te conformezi, in functie de tipologia in care te incadrezi.

Societatea s-a obisnuit sa clasifice femeia trecuta de 40 de ani ca fiind batrana, “expirata”, “iesita de pe piata”. Sigur te-ai confruntat si tu, cel putin o data, cu astfel de clasificari – sau cu unele chiar mai nuantate.

Este aceasta o realitate? Esti batrana dupa 40 de ani?

Nu poti nega faptul ca trupul tau nu mai e ca la 20 de ani. Probabil tanjesti dupa supletea, flexibilitatea, prospetimea de la 20 de ani. Insa iti plac liniile senzuale pe care corpul tau le-a capatat intre timp, iti place faptul ca iti cunosti si ti-ai acceptat imperfectiunile. Ca ai inteles ca nimeni nu e perfect si ca relatia dintre tine si corpul tau nu e un razboi ci o desfasurare diplomatica din care ambele parti au de castigat.

Au aparut primele riduri, tenul tau nu mai are luminozitatea de acum 10 ani? Sigur, ai ras si ai plans, ai cazut pe ganduri, ai vegheat sau ai petrecut. Toate zilele si noptile au lasat urme pe chipul tau. Si, ce e cu asta?! Sunt detalii ce adauga farmec chipului tau, cei dragi stiu ce se ascunde in ridul fin din coltul ochiului – iar ceilalti vor cauta misterul din privirea ta ce, uneori, recunoaste ceva imperceptibil intr-o linie a orizontului pe care doar tu o stii…

Simti ca nu mai ai energia de altadata? Tot ce se poate. Ai iubit si ai simtit ca poti urca orice munte, ai cazut in durere si te-ai tot ridicat. Ai purtat de grija si ai pornit cu elan pe drumuri ce nu mai fusesera scrise. Pe fiecare drum a ramas cate putin din tine. Poate ca nu mai ai energia de altadata – ai insa forta ce vine din intelegerea profunda a lucrurilor si a vietii.

Trupul tau are varsta pe care timpul i-a dat-o.  Spiritul tau are varsta a ceea ce a trait. Dar sufletul…

Sufletul va avea mereu varsta pe care i-o dai TU.

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Comments

  1. Popa Nicoleta :

    Foarte adevarat.

Lasa un comentariu:

*