Totul in Egipt are o legenda – si totul e impregnat de istorie, de poezie, de un soi de dor mistic de parca ai fi lasat acolo omul drag si te cheama intr-un mod nestiut sa te intorci la el.
Legendele lor sunt dintre cele mai vechi dar alimenteaza, deopotriva, literatura de fictiune a zilelor noastre astfel incat nu mai stii ce e istorie si ce e proiectie a imaginatiei.
Dar chiar asta e magia Egiptului: peste tot simti cum realul si irealul te invaluie, spus intr-o frumoasa poveste acompaniata de tanguiri lascive aruncate in noapte de cate un cantaret. Fiindca nici o muzica in lumea asta nu patrunde in suflet ca muzica araba, nici o insiruire de armonii nu rascoleste emotii si sentimente cum muzica risipita in aerul rarefiat al desertului o face. Daca ai vibrat in tonurile muzicii arabe stii ca ai iubit.
Egiptul e un loc al contrastelor: opulenta coexista cu saracia cea mai adanca, noul si vechiul e prezent peste tot cot la cot si, cel mai pregnant, poate, e in arhitectura si aglomeratia din Cairo, masini luxoase ruleaza alaturi de taxiuri vechi de 40 de ani iar comertul fie ca se intampla in magazine elegante sau la o taraba amarata nu uita sa incorporeze in marketing cate o legenda.
Dincolo de obiectivele turistice pe care nu ai voie sa le ratezi, m-a vrajit insa Sahara. Daca mergi in Egipt nu poti spune ca l-ai atins cu adevarat daca nu ai cunoscut desertul, daca nu ai vibrat simtindu-i caldura sub talpi. Pana nu i-ai adulmecat aerul cetos si nu l-ai lasat sa te imbratiseze.
Si dupa aceea, vei ramane a lui.
Iar cand te vei intoarce, vei sti ca trebuie sa pasesti intai cu stangul pentru a-ti urma inima. Vei sti ca parfumul e mai mult decat mireasma din plante si ca pretioasa licoare trebuie sa-ti atinga trupul sub urechea dreapta “for luck”, sub urechea stanga “for love” si, in final, fruntea – “for ever”.
Fiindca asa si e: o data ajuns acolo, il vei pastra in suflet “for ever”.
sursa foto: aici
Lasa un comentariu: