Exista obiceiul ca la inceput de an sa-ti stabilesti obiectivele pentru perioada ce urmeaza. Dupa asa-numitul bilant, urmeaza proiectele si planurile. Se spune ca o atenta detaliere a obiectivelor e de bun augur si te ajuta sa ti le atingi.
Asa sa fie oare?!
Desigur, e posibil ca, bilantul o data facut la sfarsit de an, sa nu-ti prea dea cu plus. E posibil sa constati ca unele din obiectivele stabilite nu numai ca nu au fost atinse ci s-au dovedit de neatins. E posibil ca, in ultimele zile din an, aceste bilanturi sa provoace angoasa, dezamagire, furie, sentimente de neputinta si deprimare. Sa te impinga sa cauti, cu orice pret, ca pe ultima suta de metri sa mai bifezi ceva pe lista al carei termen de valabilitate se apropie de scadenta. Si, sub imperiul acestor sentimente, sa-ti stabilesti pentru anul nou alte obiective mai dure, mai ambitioase, mai multe, mai greu de atins.
Dar, e bine sa ne stabilim obiective la inceput de an? Sunt bune asa-numitele rezolutii de Anul Nou?
Eu cred ca e vital sa ne facem planuri, pe termen mai lung cat si pe termen scurt. Ca fara visuri viata e doar o insiruire inerta de zile, luni, ani… Ca fara obiective clare destinatia e, in mod cert, o necunoscuta. Stii cum se spune: o barca aflata in deriva nu te va duce nicaieri pe cand o barca ce are un carmaci sunt sanse sa te duca la destinatie. Desigur, in viata ta tu esti carmaciul. Tu stabilesti directia si coordonatele.
Asadar, atunci cand iti stabilesti obiectivele asigura-te ca ai calitatile necesare, vointa si motivatia pentru a le indeplini. Evalueaza-te in mod obiectiv si realist si stabileste-ti tinte tangibile. Ai insa grija ca aceste tinte sa-ti impuna un nivel de evolutie. Asta, desigur, va implica asumarea unor riscuri – insa orice pas inainte presupune asumarea unei provocari! Fiindca “o barca e in siguranta intr-un port, insa nu acesta e scopul unei barci”. (Paulo Coelho)
Si, cel mai important, priveste inainte cu incredere si in urma cu recunostinta.
Gina Butiuc
sursa foto: aici
Lasa un comentariu: