Tot ceea ce spui vorbeste despre tine

Tot ceea ce spui vorbeste despre tine

“Odata, pe inserate, un taran se aseza pe pragul modestei sale case, bucurandu-se de racoarea serii. In apropiere, serpuia un drumeag care ducea spre sat. Un om care trecea il vazu pe taranul nostru si se gandi: “Omul asta e, fara indoiala, un mare lenes. Sta de pomana si cat e ziua de mare lancezeste pe pragul casei…”.

La putin timp, aparu un alt trecator. Acesta se gandi: “Omul acesta trebuie sa fie un Don-Juan. Sta aici ca sa se poata uita la fetele care trec, ba poate le mai si adreseaza vorbe urate…”.

In fine, un al treilea strain care se indrepta spre sat isi zise: “Cu siguranta acest om e un mare muncitor. Probabil ca a trudit toata ziua, iar acum se bucura de odihna binemeritata…”.

La drept vorbind, nu putem sti prea multe despre taranul asezat pe pragul casei. Putem spune insa multe despre cei trei oameni care se indreptau spre sat: primul era un lenes, al doilea un usuratic, iar al treilea un om obisnuit cu munca onesta.” (Pilda taranului ce statea pe prispa)

Obisnuiesc sa spun pilda aceasta in seminariile de imagine pe care le sustin. De cele mai multe ori, oamenii sunt mai preocupati de hainele pe care le poarta, de parerea celorlalti despre ei si mai putin de autenticitatea propriei persoane. Rareori sunt atenti la faptul ca ceea ce spun despre altii vorbeste despre ei insisi cu claritatea a o mie de imagini.

Asadar, daca iti barfesti in fata mea sora, sotul si pe cea mai buna prietena – nu te astepta sa-ti ofer din limpezimea sufletului meu. Fiindca fiecare vorba otravita pe care o rostogolesti despre oameni care tin la tine vorbeste despre sufletul tau egoist si mic. Daca vorbesti de rau pe toti cei care au lucrat ceva pentru tine – nu te astepta sa ma simt onorata daca mi-ai trecut pragul. Fiindca lipsa ta de recunostinta vorbeste despre meschinaria ta, despre incapacitatea de a vedea si aprecia efortul onest sau talentul ori despre modul facil in care ai trecut prin viata. Daca in fiecare vezi imperfectiunile mai degraba decat lumina – nu fii surprins daca ziduri se ridica intre mine si veninul ce-l imprastii. Fiindca asta-mi vorbeste despre uratenia din sufletul tau.

Nu te mira daca te citesc fara sa-ti pun intrebari. Fiindca tot ceea ce spui vorbeste despre tine… Mai ales atunci cand vorbesti despre altii!

 

Gina Butiuc

sursa foto: aici

 

 

*Toate articolele publicate pe 40pluswoman.ro sunt proprietatea autorului. Nici un articol nu poate fi copiat, integral sau partial, fara acordul scris al acestuia,  mentionarea sursei si respectarea conditiilor impuse de acesta .

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi articole

Lasa un comentariu:

*